Fietsen is plezant: daar ben jij het vast wel mee eens, anders zou je niet op deze website vertoeven :-). Maar soms zijn er van die dagen, vooral dan in de winter wanneer het koud en guur is buiten en het snel donker is, dat je jezelf maar moeilijk kan motiveren om je stalen ros van stal te halen. Als loopverslaafde en zelfverklaarde “looptrut” vind ik mezelf niet de geknipte persoon om jou te overtuigen om toch te blijven fietsen in de winter (daar is Angélique voor hé!). Maar ik heb wel een ander goed advies voor jou: ga eens lopen in plaats van op de fiets te kruipen!

Lopen is de max en omdat ik zelf enorm hou van lijstjes, heb ik er eentje gemaakt met 5 redenen waarom het zo goed is om te gaan lopen in de winter:

  1. Door eens een andere sport te doen, vermijd je dat het fietsen op den duur eentonig wordt. De afwisseling zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en dat je na dat looptoertje extra veel zin hebt om weer op je fiets te kruipen! Die variatie geldt ook voor mij als loopster hoor. Ik ga geregeld eens wandelen of zwemmen om te voorkomen dat ik al dat geloop van mij oersaai begin te vinden. Maar dat is dus nog nooit gebeurd :-). Moraal van dit verhaal: verandering van spijs doet eten!
  2. Lopen neemt een pak minder tijd in beslag dan fietsen. Om een “deftige” fietstoer af te leggen ben je toch al snel een paar uur onderweg. Dat is natuurlijk wel plezant, zo lang kunnen genieten van je sport. Maar als het koud is en je maar thuiskomt van je werk wanneer het al donker is, is dit niet zo ideaal. Dan is lopen een veel betere optie. Een loopsessie van 50 minuten à 1 uur heeft al veel effect. Met goede verlichting (bv. een run light, fluobandjes) kan je probleemloos in het donker gaan rennen. En ook de koude is geen bezwaar als je je goed aankleedt. Na een uurtje kan je dan genieten van een heerlijk warme douche en in de zetel neerploffen om onder dat zachte dekentje te genieten van de winteravond. 
  3. Ik haalde het al aan in het vorige puntje: lopen kan je in alle weersomstandigheden doen. Regen, sneeuw, vrieskou, felle tegenwind: in feite is er geen enkel moment waarop je niét kan gaan lopen. Mijn motto luidt: er bestaat geen slecht loopmoment, enkel slecht aangepaste loopkledij. Uiteindelijk ben je al lopend ook niet zo heel erg lang onderweg dat je echt begint “af te zien” van de barre weersomstandigheden (bv. bevroren vingers en tenen). Al moet je natuurlijk wel voorzichtig zijn, bv. je tempo aanpassen in de sneeuw en iets trager lopen. Met fietsen is het wel gevaarlijker als het sneeuwt, gevroren heeft of heel hard regent. Op gladde wegen kunnen immers veel ongelukken gebeuren. We hebben nog geen sneeuw of echt vriesweer gehad deze winter maar als het er dus nog van komt: ga dan gewoon lopen!
  4. Lopen is een heel makkelijke sport. Dat vind ik een van de grootste voordelen ervan. Je kan het eenvoudig inpassen in je “dagelijkse leven”. Je kan uiteraard gewoon ’s avonds gaan lopen na je werk, of ’s morgens als je niet te vroeg weg moet. Maar als je minder tijd hebt, kan je ook een looptoertje doen tijdens je middagpauze (ideaal met collega’s!), of zoals ik vaak doe tijdens de sportles van mijn zoon. Je hebt niet veel spullen nodig, enkel een outfit en schoenen. Die kan je makkelijk meenemen onderweg. Met een fiets is dat natuurlijk wat moeilijker. Zelfs als je een weekendje weg gaat, kan je je loopsullen meenemen en daar dan een rondje gaan lopen. Zo leer je op sportieve wijze de omgeving kennen, dat is leuk! En dat brengt me naadloos bij puntje 5…
  5. Door eens te gaan lopen in plaats van te fietsen, kom je op andere plekken. Ik ga bijvoorbeeld heel graag lopen in het bos of een natuurgebied. Dat zijn plekken waar je met de koersfiets niet kan of mag fietsen. Profiteer er dus van om op je loopschoenen al die mooie plaatsen te ontdekken! Vroeger ging ik bijna altijd op de weg lopen maar sinds een half jaar heb ik ontdekt hoe leuk lopen in de natuur is en hoeveel deugd het doet, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Ik kan het ten zeerste aanraden!

Ik hoop dat ik je met deze 5 redenen een vriendelijke maar kordate “schop onder je kont” kan geven om eens je loopschoenen aan te trekken als je geen zin hebt om te gaan fietsen. Op die manier blijf je lekker in conditie in de winter en kan je in de lente volop beginnen trainen voor een nieuw fietsdoel!

Ik kan me voorstellen dat je als fietsfanaat echt aftelt naar de lente. Naar zachtere temperaturen, langere dagen… Weet je, ik tel ook af hoor want ik hou écht niet van de winter. Dus laat ons samen aftellen en in tussentijd hoop ik dat je geniet van je looptoertjes! Ik zou zeggen: lopen, trut!*

*Dit is geen belediging, integendeel. Als je wil weten waarom ik dit schrijf, kan je mijn boek “Go Run” lezen. Hier vind je ook nog massa’s andere looptips en -verhalen! Je kan het kopen in de boekhandel of via Bol.com.

Als je vragen hebt (over het boek of over lopen) of een gesigneerd exemplaar wil bestellen, stuur dan gerust een mailtje naarjosefien@textfairy.be. 

En volg mijn wilde loopavonturen op instagram @josefien_textfairy :-).

Liefs, Josefien

 

© foto: Gregory Van Gansen


Zet je op kop voor onze updates!